Bu web sitesinde verilen iddiaların doğrulanması

Bu web sitesi ve bu web sitesine bağlı diğer web siteleri, aşırı, etkilenmiş veya birikmiş kulak kiri ile ilişkili olası etki ve semptomlara ilişkin çeşitli bilgi ve ifadeler içermektedir. Bu web sitesinde sunulan ürünlerin herhangi bir hastalığı veya durumu tedavi, iyileştirme veya teşhis etme amacı taşımamasına ve kimseye herhangi bir sağlık tavsiyesi verme niyetinde olmamamıza rağmen, bu web sitesinde aşırı, gömülü veya birikmiş kulak kirinin etkileri ve semptomlarıyla ilgili tüm ifadelerin aşağıdaki bilgi kaynakları tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ve doğrulandığını size bildirmek isteriz:

(1) Kulak kiri birikimi olan hastalar işitsel dolgunluk, işitme kaybı, kulak ağrısı, kaşıntı, kulak çınlaması ve dış kulak iltihabı (otitis eksterna) gibi semptomlarla başvurabilir. Semptomatik serumen birikimi, doğal eliminasyon mekanizması bozulduğunda veya yetersiz kaldığında ortaya çıkar. (Garret A. Horton, Matthew T.W. Simpson, Michael M. Beyea, Jason A. Beyea (2020), Cerumen Management: Temel Bakım Hekimleri için Güncellenmiş Klinik İnceleme ve Kanıta Dayalı Yaklaşım)

(2) Serumen birikerek bir veya iki kulağın kanalını tıkayabilir ve rahatsızlık, işitme kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi ve kronik öksürüğe neden olabilir. Ayrıca dış kulak iltihabına da katkıda bulunabilir. Dış kulak yolu vagus sinirinin auriküler dalı tarafından innerve edildiğinden, öksürük ve hatta kardiyak depresyon, kanalın serumen impaksiyonu veya çıkarma girişimlerinden kaynaklanan stimülasyonuna eşlik edebilir. (Daniel F. McCarter, MD, A. Ursulla Courtney, MD ve Susan M. Pollart, MD. Serumen İmpaksiyonu. Am Fam Physician. 2007;75(10):1523-1528)

(3) Normalde kulak kiri, partikülleri önemli bir birikimi önleyecek oranda dış kulağa taşır. Bu süreç başarısız olduğunda, işitme kanalını tıkayabilecek veya tıkayabilecek aşırı bir kulak kiri birikimi olabilir. Bu nispeten küçük bir sorun olsa da, işitme kaybı, rahatsızlık, denge bozuklukları, kulak çınlaması ve hatta enfeksiyon dahil olmak üzere birçok başka ilgili soruna neden olabilir. Aşırı kulak kirinden muzdarip kişiler için en önemli endişe kaynağı genellikle bu semptomatik durumlardır. (AJ Clegg, E Loveman, E Gospodarevskaya, P Harris, A Bird, J Bryant, DA Scott, P Davidson, P Little & R Coppin (2010), The safety and effectiveness of different methods of ear wax removal: a systematic review and economic evaluation)

(4) Gömülü serumen, hastaların %50,5'inde işitmede 11 ila 20 dB'lik bir iyileşme ve serumen çıkarıldıktan sonra hastaların %29,4'ünde 21 ila 30 dB'lik bir iyileşme ile kanıtlandığı gibi, önemli derecede iletim tipi işitme kaybına neden olmuştur. İstatistiksel analiz, 109 kulağın tümünde buşon çıkarılmadan önce ve sonra ortalama hava-kemik aralığındaki değişimin 21,19 dB olduğunu göstermiştir; fark istatistiksel olarak anlamlıdır. (Sethu T. Subha, Rajagopalan Raman, MS CORL (2006). İşitme kaybında gömülü serümenin rolü)

(5) Hastalar bir dizi semptom nedeniyle serumen impaksiyonu için tedavi aramaktadır. Ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi, kulak çınlaması, koku, drenaj, öksürük ve baş dönmesi bildirilmiştir ve tam tıkanıklık önemli işitme kaybına neden olabilmektedir. İşitme kaybı, kanalın serumen ile tıkanma derecesine bağlı olarak 5 ila 40 dB arasında değişebilir. Serumen impaksiyonunun belirtileri şunlardır: otalji; kulak çınlaması; kulakta dolgunluk; ağrı; öksürük; işitme kaybı; ve vertigo. (Peter S. Roland, MD, Timothy L. Smith, MD, MPH, Set R. Schwatz, MD, MPH ve diğerleri (2008). Klinik uygulama kılavuzu: Serumen impaksiyonu).

(6) Serumen impaksiyonu tanısı otoskop ile doğrudan görüntüleme ile konur. Yaygın semptomlar arasında işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, kaşıntı, otalji, tinnitus, öksürük ve nadiren dengesizlik hissi yer alır. Serumen impaksiyonundan kaynaklanan işitme kaybı, yaşlı kişilerde geri dönüşümlü bilişsel bozukluğa neden olabilir. (C. Michaudet, MD, John Malaty, MD (2018). Serumen İmpaksiyonu: Tanı ve Yönetim. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529)